top of page
background site_20%.png

7 mituri despre Mindfulness

Mindfulness este o practica simpla care ofera numeroase beneficii. Insa, asa cum se intampla de multe ori in viata de zi cu zi, au aparut si multe conceptii gresite legate de acesta. Astfel, persoanele care doresc sa practice mindfulness fie incep si renunta cu usurinta (considerand ca nu au ajuns la rezultatul dorit), fie nu sunt interesate sa treaca dincolo de acestea. 

Anul 2024 a fost, fara indoiala, un an plin de provocari, dar si de reusite remarcabile. Privind in urma, putem spune cu mana pe inima ca, in 2024, lumea a fost un loc mai bun.

Iata, in cele ce urmeaza, 7 mituri despre mindfulness si demontarea acestora:


Mindfulness inseamna sa-ti golesti mintea de orice gand

De fapt, mindfulness nu inseamna sa nu ai deloc ganduri, dimpotriva! Inseamna sa fii constient/a de acestea fara sa le judeci. Cu alte cuvinte, sa iti observe gandurile si sentimentele asa cum sunt, dar fara a te agata de ele si a le “rumega”. A le lasa sa treaca, asa cum trece apa prin matca unui rau.


Mindfulness este doar pentru oameni spirituali / religiosi

Aceasta practica seculara este folosita cu succes in psihologie, sanatate si educatie. Poate fi adoptata de oricine, indiferent de credintele sale religioase!


Mindfulness este doar despre meditatie

Meditatia este doar unul din modurile de a practica mindfulness. Poti extinde aceasta practica in activitatile tale zilnice, precum: mancatul constient, mersul constient sau ascultarea activa. Cu alte cuvinte, sa fii prezent/a - la modul constient - in activitatile pe care le faci.


E nevoie de mult timp pentru a practica mindfulness

Nu este chiar asa. Chiar si cateva minute pe zi pot avea un impact semnificativ in imbunatatirea starii tale de bine.  


Te va face mereu fericit/a

Atentie, scopul mindfulness-ului nu este sa elimine emotiile negative sau sa te faca fericita tot timpul. Practicarea mindfulness-ului iti ofera instrumentele necesare pentru a face fata mai usor oricaror emotii sau situatii mai putin placute, inevitabile in viata de zi cu zi.


Mindfulness este doar o moda trecatoare

Desi pare ca este o practica pe val, recent aparuta, radacinile mindfulness-ului sunt foarte vechi, avand origini in traditiile budiste de acum peste 2500 de ani! Stiinta moderna sustine eficienta sa, tehnicile sale fiind preluate si aplicate in domenii precum: psihologie, sanatate si educatie.


Trebuie sa stai nemiscat/a si tacut/a pentru a practica mindfulness

Mindfulness poate fi practicat si in miscare. Exemple in acest sens sunt: yoga, tai chi, atunci cand mananci sau chiar atunci cand faci o plimbare, daca alegi sa fii atent/a la fiecare pas si la mediul inconjurator.

 

 

Comments


bottom of page