INTERVIU: Alina Donici, fondator Artesana, „Oamenii sunt din ce in ce mai atenti la ce mananca, citesc etichetele, vor produse cat mai naturale”
- Her Space Festival Romania
- acum 4 zile
- 4 min de citit
Actualizată în: acum 1 zi
Alina Donici este fondatoarea Artesana, singura fabrica de lactate artizanale din Romania. Impreuna cu sotul sau, Daniel Donici, a pus bazele acestei afaceri in Tecuci, judetul Galati, cu scopul de a produce lactate naturale, fara aditivi, utilizand metode traditionale.
Alina Donici este recunoscuta pentru dedicarea in promovarea alimentatiei sanatoase si a produselor locale de calitate, fiind o prezenta activa in mediul de afaceri romanesc.

I-am adresat Alinei cateva intrebari legate de piata produselor lactate naturale, de cum au evoluat obiceiurile de consum ale romanilor in ceea ce priveste acest tip de produse, dar si care este perspectiva prin care vede lucrurile femeia de succes care conduce un astfel de business.
Iata raspunsurile in ceea ce urmeaza:
HER SPACE FESTIVAL ROMANIA: Intr-o era in care suntem asaltati de alimente ultra-procesate, cum reusiti sa mentineti produsele Artesana naturale?
Alina Donici: As vrea sa spun ca e simplu, dar nu e. Si nu e simplu din perspectiva modului in care societatea noastra a invatat sa caute mereu produsul perfect, cu eticheta cea mai atragatoare, plasat perfect la raft. Nici prea sus, nici prea jos. Sa pastrezi produsele lactate asa cum ar trebui sa fie – minim procesate, fara adaosuri inutile, doar lapte, ferment si, la unele branzeturi, sare, e in mod ironic, mult mai greu decat sa le faci „perfectionate” industrial. De la inceput, am ales sa nu facem compromisuri. Asta inseamna ca nu standardizam laptele, nu il omogenizam, nu adaugam stabilizatori sau agenti de ingrosare si nu intervenim acolo unde natura isi face treaba singura. Nimic pus, nimic scos. Dar asta inseamna si ca trebuie sa avem un control incredibil de riguros asupra intregului lant de productie.
Trebuie spus ca primim oferte aproape zilnic pentru „imbunatatiri” – aditivi care ar prelungi termenul de valabilitate, coloranti care ar face branza „mai atragatoare”, ingrediente care ar face textura „mai omogena” si chiar substante ce fac ca laptele de vaca sa aiba gustul celui de capra. Pe toate le refuzam. Asta ne-a adus clienti care inteleg si apreciaza ca atunci cand aleg un produs Artesana, stiu exact ce mananca.

HER SPACE FESTIVAL ROMANIA: Ce masuri luati pentru a mentine un echilibru intre traditie si inovatie in procesul de productie?
Alina Donici: Pentru noi, inovatia nu inseamna sa adaugam mai mult, ci sa pastram cat mai mult din ce e autentic. Ne-am uitat la metodele traditionale de productie si am cautat modalitati prin care sa le putem aplica la scara mai mare, fara sa le stricam esenta. De exemplu, pastram laptele neomogenizat si nestandardizat, ceea ce inseamna ca produsele noastre pot avea variatii naturale – un lucru pe care multi l-ar vedea ca un dezavantaj, dar pentru noi e o dovada ca facem lucrurile corect.
In acelasi timp, folosim tehnologii moderne pentru a ne asigura ca produsele sunt sigure si de calitate superioara. Pasteurizam la temperatura blanda, folosim ambalaj din sticla pentru a proteja gustul si nutrientii, iar in laboratorul nostru testam fiecare lot de lapte. Traditia si inovatia pot merge mana in mana daca le folosesti cu respect si cu intentie.
HER SPACE FESTIVAL ROMANIA: Care sunt cele mai mari provocari in mentinerea standardelor ridicate de calitate si siguranta alimentara?
Alina Donici: Sa faci lucrurile ca la carte, fara compromisuri, nu e usor. Una dintre cele mai mari provocari este tocmai faptul ca produsele noastre sunt „vii”, naturale, fara ajustari industriale. Asta inseamna ca trebuie sa fim extrem de atenti la fiecare etapa a productiei.
O alta provocare este ca lucram cu lapte provenit de la ferme locale, din jurul Tecuciului, iar laptele este un produs care variaza in functie de anotimp, de alimentatia animalelor, de conditiile de mediu. Nu e un ingredient standardizat, asa ca trebuie sa ne adaptam constant. Si aici intervine responsabilitatea noastra: sa ne asiguram ca fiecare borcan sau sticla care ajunge la raft este exact asa cum trebuie sa fie.
HER SPACE FESTIVAL ROMANIA: Ati observat vreo schimbare in ultimii ani, in Romania, in obiceiurile de consum al produselor lactate artizanale?
Alina Donici: Da, si e o schimbare care ma bucura enorm! Oamenii sunt din ce in ce mai atenti la ce mananca, citesc etichetele, vor produse cat mai naturale si sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru calitate. Cand am inceput, in 2012, multi nici nu intelegeau ce inseamna lapte neomogenizat sau de ce ambalam in sticla. Acum, multi consumatori stiu sa faca diferenta intre un iaurt natural si unul plin de aditivi.
Sigur, tentatiile produselor ultraprocesate sunt peste tot, dar faptul ca exista din ce in ce mai multi oameni care aleg constient ce pun in cos imi da speranta. Si cred ca aceasta schimbare abia incepe! Trebuie spus ca si aici ne-am asumat un misiunea de a schimba lucrurile si am lansat programul „Exploratori ai etichetei”, care a pornit tocmai din dorinta de a forma o generatie de consumatori care sa faca alegeri alimentare constiente. Vizitam scoli si le aratam elevilor cum sa citeasca etichetele produselor alimentare, sa inteleaga ce consuma si de ce procesarea minima este importanta. In cei 2 ani de cand am inceput programul, am ajuns la aproape 11.000 de elevi, 700 de profesori, din peste 60 de scoli, din 11 judete si din Bucuresti.
HER SPACE FESTIVAL ROMANIA: Daca ar fi sa concluzionati experienta de pana acum, din perspectiva femeii-cofondator al brandului Artesana, ce inseamna sa fii femeie intr-o lume de business predominata de barbati?
Alina Donici: E provocator. Nu pot sa zic ca a fost usor – am fost la multe intalniri unde eram singura femeie din sala, unde trebuia sa muncesc dublu ca sa fiu luata in serios. Dar cred ca, daca ai viziune, determinare si sprijinul potrivit, poti reusi.
Pentru mine, cel mai important sprijin a fost si este familia mea. Sa fii antreprenor nu e doar despre cifre si strategii, ci si despre echilibru – sa stii cand sa tragi tare si cand sa te opresti, sa nu pierzi din vedere de ce ai inceput.
A fi femeie in business nu ar trebui sa fie un handicap sau un avantaj – ar trebui sa fie doar despre competenta si pasiune. Si cred ca, treptat, lucrurile se schimba in aceasta directie.
Multumim, Alina!
Comentarios