INTERVIU: Dr. Bianca Gherghescu, “Informatiile abundente, neselective, nesistematizate pot deruta pacientii si, mai mult, le pot induce convingeri deformate”
- Her Space Festival Romania
- acum 3 zile
- 2 min de citit
Bianca Gherghescu este Medic specialist Medicina de familie in cadrul retelei Regina Maria din Bucuresti.
Am stat de vorba cu Dr. Bianca Gherghescu despre cum a schimbat tehnologia relatia medic-pacient, mituri frecvent intalnite atunci cand consulta pacientii, dar si despre influenta pe care o are utilizarea excesiva a tehnologiei asupra sanatatii si stilului de viata si cum putem contracara aceste efecte.

HER SPACE FESTIVAL ROMANIA: Care este frecventa cu care este recomandat consultul preventiv la medicul de familie pentru o persoana adulta? In ce consta acesta?
Bianca Gherghescu: In medicina preventiva a adultului se recomanda consultatii anuale. Eu le sugerez pacientilor sa programeze in luna nasterii acest consult pentru o mai facila aducere aminte.
Consultul consta in anamneza, consult fizic pe aparate si sisteme, masurarea parametrilor obisnuiti (glicemia, leucocitele, tensiunea arteriala, evaluarea auzului si a vederii, etc.), stabilirea factorilor de risc, recomandarea de analize, investigatii, regimuri, examene specialitati necesare varstei/sexului respectiv. Si, desigur, raspundem la intrebarile pacientilor.
HER SPACE FESTIVAL ROMANIA: Care sunt cele mai mari mituri pe care le auzi frecvent de la pacientii veniti la controlul medical?
Bianca Gherghescu: Cred ca cel mai frecvent mit este acela ca “tensiunea arteriala creste de la cafea”, dar si "am o cadere de calciu", “vaccinarea produce boli si necazuri" sau "am racit pentru ca m-a tras curentul".
HER SPACE FESTIVAL ROMANIA: Cum a schimbat tehnologia relatia dintre medic si pacient? Oamenii sunt mai bine informati sau mai confuzi?
Bianca Gherghescu: In primul rand, tehnologia a adus un salt uluitor pe partea de investigatii medicale, aparatura, farmacologie, dar si instrumentar chirurgical, robotica medicala si multe altele. Toate acestea au intervenit in relatia medic-pacient, aducand beneficii de ambele parti.
Accesul rapid si facil la informatia medicala este cert in beneficiul medicului, dar poate fi si in cel al pacientului, daca sursele sunt atent selectionate. Informatiile abundente, neselective, nesistematizate pot deruta pacientii si, mai mult, le pot induce convingeri deformate, indeosebi daca medicul ramane ca o sursa neconvingatoare de informatie medicala.
HER SPACE FESTIVAL ROMANIA: In era tehnologiei, tot mai multi oameni sufera de stres cronic si lipsa de somn. Cum influenteaza asta sanatatea lor generala si ce recomandari ai?
Bianca Gherghescu: Din punctul meu de vedere, saltul urias al tehnologiei din ultimii 30-40 de ani ne-a "complicat" vietile, deoarece au aparut aplicatii de tot felul care ne rapesc mai mult timp. Nu cred ca mai exista prea multi oameni care sa nu foloseasca internetul si tehnologia aferenta pentru comunicarea la distanta, ca sursa de informatie sau pentru divertisment, asa incat, pentru pastrarea sanatatii generale, un prim sfat este readucerea echilibrului in vietile noastre. Aceasta presupune echilibru intre portia de somn, recreere prin miscare / iesire in aer liber, alimentatie sanatoasa si munca.
De fapt eu cred ca cei mai importanti piloni in pastrarea sanatatii generale sunt:
a) greutatea ideala - sa ajungi la ea si sa o mentii;
b) mancatul echilibrat;
c) consumul de alcool cu moderatie;
d) NU fumatului!
e) miscare / sport zilnic.
Multumim, Bianca!
Comments