Incepand cu varsta de 40 de ani, majoritatea femeilor se confrunta cu o serie de provocari legate de sanatate, deoarece organismul trece prin diverse schimbari fizice si hormonale in aceasta decada.
Pentru a va face o idee mai clara despre ce se intampla cu corpul nostru in aceasta perioada din viata, iata cateva dintre cele mai frecvente probleme de sanatate care pot aparea:
Schimbari hormonale si premenopauza
In jurul varstei de 40 de ani, multe femei intra in perioada de premenopauza, care precede menopauza. Aceasta poate provoca:
Menstruatii neregulate;
Bufeuri si transpiratii nocturne;
Schimbari de dispozitie si iritabilitate;
Scaderea libidoului.
In plus, nivelurile fluctuante de estrogen pot contribui si la aparitia altor probleme, cum ar fi cresterea in greutate si oboseala cronica.
Scaderea densitatii osoase
Dupa 40 de ani, densitatea osoasa incepe sa scada, crescand riscul de osteopenie si, ulterior, aparitie a osteoporozei. Femeile fiind mai predispuse la aceste afectiuni, comparativ cu barbatii, din cauza reducerii nivelului de estrogen.
Cresterea in greutate si metabolismul incetinit
In jurul varstei de 40 de ani, rata metabolica incepe sa scada, ceea ce face ca femeile sa acumuleze mai usor kilograme in plus, in special in zona abdominala. Totodata, cresterea in greutate este asociata si cu riscul crescut de boli cardiovasculare si diabet de tip 2.
Sanatatea cardiovasculara
Riscul aparitiei bolilor cardiovasculare creste semnificativ la femei dupa 40 de ani, mai ales daca exista factori "potentatori", precum hipertensiunea arteriala, colesterolul ridicat, diabetul sau istoricul familial.
Modificari ale sanatatii pielii
Scaderea productiei de colagen si de elastina pot duce la aparitia ridurilor, pierderea fermitatii pielii si uscaciune. In plus, expunerea indelungata la soare, fara protectie, poate agrava aceste efecte.
Probleme legate de sanatatea ochilor
Incepand cu 40 de ani, multe femei dezvolta presbiopie (dificultatea de a vedea de aproape), ceea ce necesita utilizarea ochelarilor pentru citit.
Probleme legate de sanatatea mentala
Aceasta este o varsta in care femeile se confrunta adesea cu stres cronic (cariera, familie, responsabilitati multiple), ceea ce poate contribui la aparitia anxietatii, depresiei sau chiar la sindromul "burnout".
De mentionat ca, in aceasta perioada, fluctuatiile hormonale pot exacerba simptomele depresiei sau ale anxietatii.
Sanatatea sanilor
Riscul de aparitie a cancerului de san creste odata cu varsta. Este recomandata efectuarea regulata a mamografiilor, precum si autoexaminarea sanilor, pentru detectarea timpurie a unor eventuale probleme.
Sanatatea sistemului urinar si reproducator
Unele femei pot experimenta slabirea muschilor planseului pelvin, ceea ce duce la incontinenta urinara.
Alte probleme frecvente sunt legae de aparitia infectiilor tractului urinar, aparitia fibroamelor uterine sau alte probleme ginecologice.
Somnul si oboseala cronica
Modificarile hormonale prin care trece organismul, precum si stresul la care este supus, pot afecta calitatea somnului, ducand la insomnii sau treziri frecvente pe timpul noptii.
Important de stiut ca lipsa somnului poate agrava problemele de sanatate mintala si fizica.
Perioada in care exista un risc crescut de aparitie a unor boli cronice
Diabetul, hipertensiunea arteriala si hipercolesterolemia devin mai frecvente dupa 40 de ani. De aceea, controalele medicale regulate sunt esentiale.
Cum pot fi gestionate toate aceste provocari?
Alimentatie echilibrata:
O dieta bogata in proteine de calitate si antioxidanti, dar care sa contina si calciu sau vitamina D, poate sustine sanatatea oaselor, a pielii si a inimii;
Exercitii fizice regulate:
Activitatea fizica ajuta la mentinerea greutatii, imbunatatirea densitatii osoase si reducerea stresului;
Controale medicale periodice:
Mamografiile, testele de sange si screening-urile pentru depistarea din timp a unor posibile boli cronice sunt esentiale in aceasta perioada;
Gestionarea stresului:
Meditatia, yoga sau alte tehnici de relaxare pot ajuta la imbunatatirea sanatatii mentale si la mentinerea unui echilibru emotional;
Hidratare si ingrijirea pielii:
Utilizarea de produse cu rol hidratant si a celor de protectie solara, zilnic, este esentiala pentru o piele sanatoasa;
Suport social:
Nu in ultimul rand, sprijinul din partea familiei si prietenilor poate contribui substantial la traversarea, cu mai multa usurinta, a momentelor mai dificile care pot aparea in aceasta perioada, precum si la o mai buna intelegere a propriului corp si a modului in care functioneaza acesta.
Pentru a putea face fata oricaror provocari si a reduce riscul aparitiei unor probleme mai putin placute pe planul sanatatii, este important sa fim proactive si sa cerem ajutor medical ori de cate ori consideram ca acesta este necesar. Preventia si practicarea unui stil de viata sanatos pot face o diferenta semnificativa atunci cand vine vorba de o calitate mai buna vietii.
Comments